Khamis, 11 April 2013

Demam PRU 13Assalamualaikum wbtTarikh-tarikh penting bagi PRU Ke-13 adalah seperti yang berikut:

Tarikh Keluar  Writ        
:
11 APRIL 2013 (KHAMIS)
Tarikh Notis Pilihan Raya        
:
12 APRIL 2013 (JUMAAT)
Tarikh Penamaan Calon
:
20 APRIL 2013 (SABTU)
Tarikh Mengundi Awal
:
30 APRIL 2013 (SELASA)
Tarikh Mengundi 

:
05 MEI 2013 (AHAD)

Anda yang telah layak mengundi jangan lepaskan peluang dan hak kalian. Masing-masing ada pendirian politik masing-masing bukan?

Tapi sebelum itu, dah buat semakan daftar pemilih dan lokasi tempat mengundi belum??

Kalau belum.. sila semak disini..
Pesanan daripada pihak SPRM:


Bagi memastikan proses pelaksanaan PRU Ke-13 ini berjalan lancar, SPR memohon agar semua pihak mematuhi undang-undang dan peraturan serta arahan pihak polis yang bertanggungjawab untuk memastikan ketenteraman awam semasa PRU Ke-13. Parti-parti politik, calon-calon, petugas-petugas dan para penyokong parti serta mana-mana individu lain yang akan terlibat semasa berkempen, hendaklah mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan pilihan raya serta tatasusila berkempen sebagaimana yang ditetapkan oleh SPR.Saya nak kongsi sedikit pandangan daripada Dr. Hazrul Syazwan yang saya temui di FB.


Oleh: DrHazrul Syazwan,
Saya menonton TV 1, 2, 3 dan juga Astro, serta membaca pelbagai jenis akhbar samaada yang pro kerajaan atau Pakatan Rakyat (PR), serta mendengar radio yang pro BN dan pro PR. Saya juga menonton video-video ceramah politik di You Tube dari pemimpin BN dan PR. Berdasarkan pelbagai sumber maklumat, saya telah membandingkan perbezaan pentadbiran antara negeri2 yang ditadbir oleh BN dengan negeri yang ditadbir oleh PR. Saya tidak hanya fokus kepada kekurangan PR yang dipamerkan oleh media2 pro BN, tetapi saya fokus kepada kelebihan dan perubahan yang dibawa oleh PR dalam negeri yang ditadbirnya, walaupun negeri mereka disekat dengan pelbagai cara, contohnya Kelantan yang disekat hak royalti minyak mereka, namun negeri yang ditadbir PR masih boleh berjasa kepada rakyat dengan pelbagai cara. Itu dalam keadaan disekat, apatah lagi jika PR mentadbir Malaysia, sudah tentu pelbagai kebaikan dan jasa yang boleh mereka berikan kepada kita sebagai rakyat. Dan saya menilai dari banyak sudut dan akhirnya saya jauh lebih yakin dengan PR. Pendedahan saya ini tiada sebarang kepentingan, kerana adik beradik malahan saudara mara saya tidak ada seorang pun yang menjadi wakil rakyat samaada mewakili parti BN atau PR. Saya hanya mahu seluruh rakyat Malaysia buka minda dengan melihat dan mengkaji politik Malaysia dari pelbagai sudut dan sumber termasuk memanfaatkan info2 dari halaman politik di Facebook dan website yang berautoriti. Jangan kita sempitkan minda dengan hanya menilai dari sebelah pihak samaada dari media yang pro BN atau PR, tetapi lihatlah dari pelbagai sudut, add lah rakan FB kita dari pelbagai bangsa dan agama, yang menyokong BN atau PR. Ingatlah bahawa, negara ini teramat kaya dengan pelbagai hasil bumi serta aset, jadi kaji lah betul-betul parti yang akan kita undi, kerana kekayaan yang kita miliki sepatutnya dinikmati oleh kita semua. [nak share, dipersilakan]
Saya juga seperti beliau. Saya tidak memihak kepada mana-mana parti. Saya tiada kepentingan dalam mana-mana parti. Adik beradik saya..keluarga saya...tiada yang bertanding dalam mana-mana parti. Walaupun mungkin kami berbeza ideologi politik.. Saya percaya kita cukup matang untuk menilai..membandingkan dan seterusnya membuat keputusan.


 Biarpun pelbagai berita..cerita..skandal..video dan sebagainya dipaparkan di dada akhbar, laman sosial mahupun youtube... Kalian buatlah pilihan yang betul! kita sebagai rakyat mempunyai hak! Hak untuk memilih. Jadi, pilihlah yang terbaik untuk diri anda, keluarga, masyarakat, agama dan bangsa serta negara tercinta. Jangan lepas tangan okey!!!
Jangan hanya jadi jaguh di pentas FB, twitter dan pelbagai media sosial sahaja. Jangan hanya tahu memaki, mengutuk dan mengeluarkan kata-kata nista. Baik kepada PR atau BN. Silalah bertanding secara adil dan bersih. Tunjukkkan DEMOKRASI yang sebenar-benarnya!!
Selamat maju jaya buat semua calon yang bertanding nanti!!

p/s : Ini bukan kempen ye. Sekadar pandangan peribadi saya sendiri. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)