Jumaat, 29 Januari 2016

Nota Inspirasi #36 : Rancang Masa

Kita selalu memberikan alasan kita sibuk. Sibuk benarkah kita? Berapa banyak masa yang kita ada sebenarnya? Semua orang mempunyai masa yang sama banyaknya.

Sebanyak 24 jam sehari.
24 jam x 60 minit = 1,440 minit
1,440 minit x 60 saat = 86, 400 saat / hari

Kita mempunyai sebanyak 86,400 saat sehari. Tidak cukupkah? Bagaimana kalau kita kira selama seminggu, sebulan, setahun? Pasti tak terhitung kan.

Sepanjang hidup kita selama ini, berapa banyak masa yang kita habiskan untuk jalan Ilahi? Cuba kita hitung sendiri. Berapa banyak masa kita habiskan untuk mencari ilmu? Berapa banyak yang kita habiskan untuk mengejar urusan dunia? Antara urusan dunia dan akhirat, mungkinkah lebih banyak hanya untuk urusan dunia semata-mata? Bagaimanakah kita mengisi masa kita? Adakah aktiviti yang kita lakukan lebih mendekatkan kita kepada syurga? Ataukah sebenarnya kita menuju neraka?
Apakah alasan sebenar kita? Mungkinkah sebenarnya kita ego kerana merasakan diri kita sudah cukup berilmu? Mungkinkah kita sememangnya sangat sibuk dengan urusan seharian yang tidak sudah-sudah dan tidak pernah habis?

Sememangnya urusan dunia tidak akan habis selagi nyawa masih dikandung badan. Urusan dunia banyak melalaikan kita daripada menyiapkan bekalan untuk bertemu Allah SWT kelak.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.Demi Masa!Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

( Surah Al -Asr 103 : 1-3)


Alangkah ruginya kita. Betapa bijaknya syaitan menipu dan memperdayakan kita. Kita sedar syaitan memang sentiasa menghasut dan memperdaya. Tetapi mengapa kita mudah tertipu? 

Tidakkah kita boleh berfikir. Bukankah kita dikurniakan anugerah Allah yang terindah iaitu akal. Yang membezakan kita daripada makhluk Allah yang lain. Kita istimewa kerana kita dikurnikan akal untuk berfikir. Tepapi mengapa kadangkala tindak tanduk kita lebih buruk daripada haiwan yang tidak berakal?

Adakah akal kita dipandu oleh ilmu ataupun nafsu? Sebenarnya ilmu dan iman membezakan darjat kita. sentiasa mencari ilmu dan mendekatkan dirinya dengan orang yang 'alim (berilmu).

Orang yang berjaya sentiasa sibuk mencari ilmu dan bekalan ke akhirat. Apakah kelak kita akan beri alasan di hadapan Allah bahawa dahulu kita tak punya masa untuk lebih mendekatkan diri kita kepadaNya?Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)