Selasa, 7 Mei 2013

Bernaung di bawah satu bendera MALAYSIA (Bahagian 1)

Assalamualaikum wbt.
Apa khabar semua sahabat-sahabat saya? Demam PRU13 masih belum berakhir. Saya terpanggil untuk berkongsi hati kecil saya bersama kalian semua. Saya mengaku saya bukan sepenuhnya Melayu. Saya anak Jawa. Datuk dan nenek moyang saya berasal dari Tanah Jawa. Berhijrah ke Tanah Melayu, membuka kawasan penempatan di Kampung Rantau Panjang. Kalau kita selusuri sejarah pembukaan kampung itu, memang panjang ceritanya. Saya amat arif kerana semasa Tingkatan 3, saya bersama rakan-rakan saya membuat Kajian Tempatan.

Datuk saya antara insan gigih yang membuka kawasan kampung kami bersama datuk saudara dan saudara mereka yang lain. Mereka hanya menggunakan tulang empat kerat mereka membuka kawasan di Tanah Melayu. Sejak kecil nenek saya selalu bercerita tentang jerih payah mereka sewaktu mereka kecil. Ayah saya selalu berkongsi dengan kami adik beradik betapa susah dan payahnya beliau sewaktu kecil Ibu saya pun begitu.  Mereka menasihtkan kami untuk belajar bersungguh-sungguh dan menjadi insan yang berguna. Kata-kata itu sentiasa tersemat di sanubari saya.

Ayah saya seorang yang amat gigih berusaha. Demi sesuap nasi untuk kami 8 beradik. Beliau membanting tulang siang dan malam bagi memastikan kami cukup makan dan cukup segala-galanya. Ibu dan ayah saya bukan orang senang. Mereka orang susah. Tidak berpeluang mendapat pendidikan awal (sekolah) akibat desakan hidup. 

Ayah saya sejak kecil sudah menanggung keluarga. seawal usia 9 tahun, telah kehilangan bapanya iaitu datuk saya yang meninggal dunia. Datuk saya seorang petani dan peneroka. Beliau jatuh daripada pokok kelapa. Mengikut cerita nenak saya, sewaktu ayah saya kecil datuk saya menyara keluarganya dengan hasil pertanian. Adik beradik ayah saya ramai.Waktu itu zaman Jepun. Bayangkanlah bagaimana seorang kanak-kanak berusia 9 tahun berusaha untuk menyara keluarga. Mengambil tugas seorang bapa.

Ayah saya melakukan apa sahaja untuk membeli keperluan adik beradiknya. Adiknya yang paling bongsu iaitu makcik saya tidak sempat melihat wajah ayahnya. Ketika nenenk saya mengandungkan beliau, datuk saya meninggal dunia. Dan beliau diberi nama YATIMAH.

Hanya meraka yang merasa susah tahu betapa payahnya hidup ini. Hanya yang pernah ditindas sahaja tahu bagimana peritnya menjadi orang bawahan yang ditindas. Kalau saya ingin ceritakan betapa peritnya hidup ayah saya ketika kecil, tak mungkin tergambar di mata kalian. Saya tiada bukti berbentuk gambar atau video. Tapi sejak saya kecil, ia menjadi lagu mainan di telinga kami. Sewaktu kami meletakkan kepala di riba ayah. Sewaktu ibu menyusap lembut rambut kami.

Kehidupan ayah saya dan ibu saya sewaktu kecil amat daif. sukar nak digambarkan. Kalau kalian nak dengar boleh datang ke rumah saya. Dengarlah ibu dan ayah saya bercerita. Kalau nenek saya masih ada, mendengar dia bercerita lagi seronok tau. Nenek saya seorang yang sangat hebat. Orangnya kecil sahaja. Tapi beliau seorang yang berjiwa besar. Seorang ibu kepada 6 orang anak yatim. Beliau amat setia. Selepas datuk saya meninggal dunia, beliau tekad membesarkan zuriatnya sendirian.

Sifat dan sikap beliau sama seperti saya. Sejak dari kecil saya memang selalu menemani beliau. Beliau banyak mengajar saya erti kehidupan. Kami mencari nipah di hutan paya bersama untuk dibuat atap rumah. Kami ke kebun untuk memetik pisang dan koko. Saya paling suka makan buah koko. Sedapa sangat! Kalian pernah cuba? Entah-entah pokok koko pun tak kenal kot??

Nenek saya tidak pernah kenal erti putus asa. Tidak pernah menadah tangan meminta bantuan kerajaan Tidak pernah mengemis demi sesuap nasi untuk anak-anaknya atau untuk cucu-cucnya. Sebaliknya, beliau gigih membuat pelbagai jenis kerepek, kek gulung, baulu, sagu, aiskrim malaysia, menjual kuih muih dan sebagainya. Saya dan adik-adik membantu beliau memasarkan hasil produk beliau di sekolah. Demi sesuap nasi. Tak semua orang melalui apa yang kami rasa sewaktu kecil. Mungkin kerana itu, saya sukar dibuli walaupun saya bertubuh kecil dahulu. Beliau banyak mendidik saya. Beliau selalu melindungi kami bila mana ibu dan ayah keluar bekerja. Rindunya tak terkata. Kini beliau tiada lagi. Beliau meninggal dunia sewaktu saya berada di Tahun 2 di Universiti Putra Malaysia. Beliau tak sempat melihat saya menggenggam segulung Ijazah. 

Saya seorang yang bertubuh kecil (pendek) sewaktu kecil dulu. Tetapi saya berjiwa besar! Saya kurus bukan kerana tak cukup makan. Tapi hakikatnya, kami tak pernah tak makan langsung. walaupun hanya nasi dan berlauk kelapa dan garam sahaja. Tiada lauk-pauk mewah. Tapi alhamdulillah, kami kini hidup senang. Tiada wang BR1M pun ketika itu. Tiada KR1M. Tiada apa juga produk 1Malaysia. Bantuan kerajaan amat sedikit sekali. Ayah saya pun bukan jenis yag meminta-minta. Selagi ada kudrat, beliau terus berusaha. Ibu saya pun begitu. Tak pernah kenal erti penat. Bekerja syif, tapi masih meluangkan masa untuk membuat kuih untuk dijual. 

Ibu saya selalu bercerita tentang rakan baiknya seorang India. Sahabat baiknya selalu menemani beliau kemana sahaja. Hinggakan ketika ingin menunaikan solat sekalipun, sahabat beliau akan tunggu sehingga biu saya selesai solat. Agaknya sebab itulah rupa saya ada sedikit Indian @ hindustan kot. Terkenan dengan kawan baik mak saya! Ramai yang meneka saya berasal dari Pulau Pinang kerana raut wajah saya. Ramai juga yang meneka saya ada keturunan Arab. Hakikatnya, saya hanya anak Jawa!

Kami diajar untuk berkongsi. Kami diajar untuk menghormati adik beradik, jiran dan semua kawan-kawan kami. Kami selalu makan di dalam satu talam. Mungkin sebab ibu saya malas nak basuh pinggan banyak-banyak. Jadi kami diajar makan satu talam. Siapa yang paling terakhir makan, kenalah basuh pinggan. Selalu saya paling terakhir. Sebab saya suka menikmati makanan yang saya makan. Mungkin juga suka berangan-angan! 


Saya seorang yang berjiwa besar. Saya selalu berasa tubuh saya besar walaupun saya kecil, kurus dan rendah. Saya selalu dahagakan kejayaan di dalam apa juga yang saya ceburi. Tapi saya bukan seorang yang amat bijak di dalam peperiksaan. tetapi saya berusah untuk menjadi insan yang cemerlang dan terbilang! 

Saya tahu mempertahankan hak saya. Saya selalu melindungi adik-beradik saya. Sejak kecil saya diajar bagaimana untuk memimpin. Kalau adik buat saya, saya akan disalahkan kerana gagal memimpin mereka. Dahulu saya selalu mepersoalkan mengapa saya dipersalahkan. Kini saya faham apa itu kepimpinan! Kepimpinan melalaui teladan!


Saya bersyukur kerana mempunyai insan-insan sekuat dan segigih itu di dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana saya dibesarkan penuh dengan kasih sayang dan cukup segala-galanya. Hidup ini amat bahagia. Hidup saya cukup bermakna!

Sewaktu di sekolah rendah, saya mempunyai rakan baik bernama Kayal (seorang india). Tetapi bila darjah 5 dia berpindah bersama keluarganya. Entah ke mana. Kawan melayu memang ramai. Kawan cina tak ramai sebab semasa sekolah rendah mereka masuk sekolah jenis kebangsaan cina. 


Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang, Klang


Sekolah Menengah kebangsaan Rantau Panjang, KlangSelepas tamat UPSR, saya sempat merasa belajar di Sekolah Menengah Rantau Panjang selama dua minggu. Kawan baik saya bernama Lee Lay Heong. Cantik orangnya. Seorang yang amat baik hati. Semasa mula masuk Tingkatan 1, saya tidak beli lagi keperluan sekolah kerana ayah saya tidak mahu saya belajar di SMRP. Beliau ingin saya belajar di sekolah agama. Saya berada di Tingkatan 1 Maju. Kelas paling pandai (kononnya). Kawan sebelah saya sangat baik hati. Sampai sekarang saya masih ingat pada dia. Kerana, dia pernah beri saya pen dan buku semasa nak belajar. Saya orang susah, belum beli apa-apa keperluan sekolah. Dia beri pen dan bukunya pada saya bila tengok saya diam sahaja bila cikgu mengajar. Dia hulurkan pen dan buku. Sedih dan terharu bila kenangkan.

Saya sangat terharu mempunyai sahabat berbangsa cina yang baik budi pekertinya. Dia seorang cina yang sanggup berkongsi harta miliknya dengan seorang melayu seperti saya yang dia tidak kenal sepenuhnya pun. Demi mencari ilmu bersama, kami menjadi rakan baik. Walaupun saya tahu dia masih ramai kawan baik berbangsa cina. Tapi bagi, saya dia kawan baik saya kerana dia amat baik budi pada saya. Persahabatan selama 2 minggu itu, saya kenang hingga ke hari ini. Hingga ke akhir hayat saya. 


Setakat itu, perkongsian saya buat masa ini. Nanti saya sambung lagi coretan kenangan masa kecil saya. 

To be continue......p/s: seronok kan bila kenang masa kecil kita. masa kita tak punya apa-apa....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)