Sabtu, 10 Januari 2015

Life in UK # 2 : My Botanical Project


Bismillah

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Definisi Agronomy & Botanical


Pertanian dari Perspektif Islam

Bagi umat Islam, kegiatan di dalam bidang botanik ini merupakan di antara cara yang mudah bagi mendapat ganjaran pahala daripada Allah SWT, disamping ini juga memberikan manfaat yang banyak kepada manusia dan alam sejagat.

Nabi Muhammad SAW ada menyebut berkenaan pahala dan ganjaran orang-orang yang menjalankan bidang botanik ini sebagaimana riwayat Anas bin Malik, Baginda bersabda:

Maksudnya: “Tiada seorang Muslim pun yang bertani atau berladang lalu hasil pertaniannya dimakan oleh burung atau manusia ataupun binatang melainkan bagi dirinya daripada tanaman itu pahala sedekah” (Hadis riwayat Al-Bukhari)


Maksudnya: “Tiada seorang muslim menanam dan bertani maka hasil pertaniannya itu dimakan oleh manusia, binatang dan sebagainya melainkan dia akan menerima ganjaran pahala sedekah – dalam riwayat yang lain: “melainkan dia akan menerima pahala sedekah hingga hari Kiamat”. (Hadis riwayat Muslim)

Nabi Muhammad SAW juga telah menekankan tetang keperluan bercucuk tanam sebagaimana hadis yang direkodkan oleh Imam Ahmad yang ermaksud:

"Andainya kiamat tiba dan pada tangan seseorang daripada kamu ada sebatang anak kurma, maka hendaklah dia tanpa berlengah-lengah lagi menanamkannya."


Jelasnya bahawa bidang pertanian atau botanik merupakan suatu bidang yang amat penting dan wajar diterokai oleh kita.

Sedikit ilmu untuk dikongsikan di dalam penulisan ini. Projek Botanik Saya


Saya juga ingin berkongsi pengalaman dan mini projek botanik saya di sini. Walaupun tiada tanah yang luas untuk bercucuk tanam, saya usahakan untuk menanam di dalam pasu. Seronok sebenarnya bertani ni. Selain dapat pahala daripada Allah SWT, kita juga dapat udara yang bersih dan segar. Selain itu, kita dapatmelihat tumbuhan yang hijau dan indah yang mana baik untuk mata kita. Dan yang  paling penting sebenarnya ialah melihat bukti kebesaran Allah SWT dan seterusnya mengkagumi Pencipta kita Allah SWT.

Subhanallah. Allahuakbar.


Inilah mini projek botanik saya di Liverpool.


benih bunga tulip sudah bercambah


setelah dipisahkan dan disemai di pasu berasinganselain tulip ada lagi pokok yang lain


mereka ditempatkan di tepi tingkap agar dapat cahaya matahari


 beratur panjang nampaknyaAlhamdulillah, semuanya subur belaka. 
Tak sabar tunggu musim bunga. 
Insya allah. Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)