Ahad, 16 Oktober 2016

Nota Inspirasi #54 :Musim Luruh Yang MendamaikanDi antara pengalaman manis yang saya perolehi sepanjang penghijrahan di United Kingdom (UK) adalah dapat menyaksikan tanda-tanda kebesaran Allah SWT yang mencipta 4 musim ; musim luruh, musim sejuk, musim bunga dan musim panas.


Jika di Malaysia sepanjang tahun kita menikmati cahaya matahari sepanjang tahun. Di UK, terutamanya Liverpool nikmat itu bukan setiap hari dapat kami kecapi. Tetapi ia tetap satu nikmat yang tiada bandingan.


Tupai yang sedang melompat kegirangan
Ianya bukti betapa Allah SWT Maha Bijaksana dan Maha Berkuasa dalam mengatur alam sejagat. Allah berfirman di dalam Al Quran, maksudnya :


"Apakah kamu tidak memperhatikan, bahwa sesungguhnya Allah menurunkan air dari langit maka diaturnya menjadi sumber-sumber air di bumi kemudian ditumbuhkanNya dengan air itu tanaman-tanaman yang bermacam-macam warnanya, lalu ia menjadi kering lalu kamu melihatnya kekuning-kuningan, kemudian dijadikannya hancur berderai-derai. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat pelajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal.” (Az-Zumar : 21)


Sekarang ini kami berada di musim luruh. Di sini kami meyaksikan daun-daun yang kehijauan mula bertukar warna kekuningan dan keperangan. Musim luruh ini sangat mendamaikan jiwa.

Sefton Park, Liverpool

Di musim luruh, segala dedaunan mula berinteraksi dengan alam dan mengaptasikan dirinya dengan menggugurkan daun-daunnya untuk menyambut musim sejuk datang. Daunan yang berguguran membentuk satu pemandangan yang sangat indah.
Kenangan Musim Luruh 2014


Angin bertiup yang menyapu di pipi turut menerbangkan daun-daun yang berguguran. Musim luruh memberi inpirasi tersendiri yang menenangkan jiwa. Sangat indah perasaan itu, sehingga tak mampu saya luahkan dengan perkataan. Hanya zikir dan puji-pujian kepada Tuhan Pencipta yang mampu saya ungkapkan.


Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu Akbar.
.


“Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat pelajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal.”

.
Wallahua'lam
Hanya Alllah yang lebih mengetahui segala-galanya.
Safinatunnajah Ahmadi
Menikmati musim luruh dengan kesyukuran
Sefton Park, Liverpool.
#throwback #autumn2014

1 ulasan:

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)