Ahad, 17 April 2016

NOTA INSPIRASI #53 : BEG SEKOLAH BERJENAMA

Ramai kawan-kawan di Facebook kongsi post berkenaan beg mahal percuma. Siapakah agaknya yang bertuah mendapatnya secara percuma?

.

Adik saya juga turut serta. Saya? Pendirian saya, jenama bukan ukuran. Beg plastik pun saya pakai. Tak menjadi hal. Kadangkala tuan suami yang lebih teliti dan cerewet berkenaan penampilan. Mungkin kerana beliau tidak mahu 'jatuh saham' kerana membiarkan saya memakai apa sahaja yang saya suka?

.

Memang benar isteri adalah cerminan suami. Begitu juga suami adalah cermin isteri. Anak-anak adalah cermin ibu bapanya. Diri saya adalah 'produk' hasil didikan ibu bapa saya.
.

Dahulu memang kami miskin. Kami tak mampu membeli beg sekolah yang mahal. Saya masih ingat lagi. Ketika itu saya darjah 1. Ibu saya jahitkan beg sekolah untuk saya daripada kain perca.  Beg saya berwarna putih asalnya. Lama kelamaan warnanya bertukar kekuningan dan kelabu.

Beginilah rupa beg seolah yang ibu saya jahit.


.

Saya tak rasa malu. Mungkin memang saya tak kisah pun kerana tak pernah diajar tentang jenama. Asalkan boleh dipakai itu sudah cukup baik. Ibu dan ayah saya sangat kreatif. Apa sahaja yang ada di sekeliling kami boleh dijadikan produk berguna. Mungkin dari situ terbit minat saya menghasilkan inovasi. Sehingga kini.

.

Masih saya ingat, beg sekolah pertama yang ayah beli berwarna biru. Sangat cantik. Saya pakai sehingga darjah 5. Itulah hadiah kerana saya dapat No. 3 dalam peperiksaan. Saya sangat sayang beg itu.

.

Kini, bila sudah punya wang sendiri saya 'reward' diri dengan membeli apa yang saya impikan. Masih saya ingat reaksi ibu saya bila saya membawa pulang beg kertas 'hasil tangkapan' di kompleks membeli belah. Saya memang suka membeli beg tangan. Harganya tidak terlalu mahal. Kerana saya beli ketika ada diskaun 70%.

.

Panjang bebelan ibu saya.
"Buat apalah beli hand bag mahal-mahal."
"Kalau simpan duit tu kan bagus, asyik shopping je."
"Beg kakak kan dah banyak, buat apa membazir"
"Beg yang ada pun kakak jarang pakai. Ini beli yang baru lagi"
.
.
.
Banyak lagi. Tak mampu tulis kesemuanya. Tapi itulah ibu saya. Seorang yang sangat berjimat cermat. Sangat sayang duit, tak mahu membazir katanya. Ibu saya tak pernah beli beg tangan. Beg tangan pertama yang dia ada pun saya yang belikan. Entah kenapa, saya suka hadiahkan beg padanya. Mungkin sebab dahulu, ibu saya bersusah payah menjahit beg sekolah saya. Beg kesukaan ibu saya yang selalu dipakai ke majlis kenduri perkahwinan tiada jenama. Beg hasil buatan Thailand yang dihasilkan daripada tempurung kelapa yang saya beli ketika bercuti di Krabi.

.

Entah kenapa beliau suka sangat beg itu. Tapi saya tidak nafikan memang beg itu unik. Kerana itu saya suka dan saya beli. Sebenarnya untuk diri saya. Tetapi kerana ibu saya suka, saya hadiahkan terus padanya.

.

Beg sekolah saya sekarang agak berjenama. Saya beli dengan harga lebih murah dari pasaran. Ianya bernilai bukan kerana jenama. Tapi kerana ciri-ciri yang ada dan kegunaannya. Ia berharga pada saya kerana nilai ilmu yang dibawa olehnya. Apa yang ada di dalam beg itu sebenarnya lebih bernilai.

.Beg sekolah berjenama Burberry


Ya. Anak orang miskin sekarang sudah pandai memilih. Tapi saya masih seperti dahulu. Tak kisah tentang jenama. Tidak taksub pada jenama. Tidak hairan melihat orang lain memakai jenama. Kerana saya ada jenama diri saya. Yang tiada pada orang lain.
.

Oh ya, bila ibu saya memasang 'radio' bebelannya ayah akan membela saya.
"Biarlah dia nak beli apa yang dia suka."
"Dahulu masa dia kecil, kita tak mampu belikan"
"Dahulu, masa sekolah dia pakai beg kain. Dia tak merungut pun"
"Sekarang biarlah dia beli impian dia"
.
.
.

Ayah memang selalu membela saya. Orang kata saya anak kesayangan ayah. Tapi saya tidak rasa begitu. Tetapi saya rasa ayah banyak menyokong potensi saya. Walaupun, orang lain kata mustahil ayahlah orang yang akan sentiasa berikan kata-kata semangat. Ayah tak pernah jatuhkan motivasi diri saya. Bila saya utarakan hasrta untuk berniaga, ayah akan cuba bantu saya. Setidak-tidaknya, ayah akan teman saya bertemu.

.Wallahua'lam.
Hanya Allah yang lebih mengetahui segala-galaNya.

Pemilik jenama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)