Selasa, 18 Jun 2013

♥ From Perhentian Island with ♥ Part 2

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah..tugas - tugas hakiki telah dibereskan semuanya. Markah peperiksaan pelajar telah dimasukkan dalam sistem TMS. Cetakan SPC dah dibuat. Alhamdulillah, semua pelajar saya lulus. Lega.. Jadi, boleh la sambung cerita semalam yang tak sudah...


Hari kedua di Pulau Perhentian dimulakan dengan solat subuh berjemaah. Selepas itu, golek-golek kat katil sekejap..Jam 8 pagi dah siap untuk sarapan pagi. Kami bersarapan di Arwana Resort. Tak jauh dari resort kami. Jalan kaki selama kira-kira 8 minit dah sampai.






Kami ambil bufet breakfast berharga RM 21.00 seorang. Agak banyak pilihan makan yang disediakan. Berbaloi dengan harganya dan rasanya pun sedap. Kami memilih untuk duduk di luar. Bukan senang nak dapat moment begini. Bersarapan di tepi pantai sambil menikmati bayu pagi menyapa di pipi...


cik abang tak sabar nak makan..dah lapar sangat kot..

antara yang menu pagi itu...

nikmati panorama pagi nan indah

bot menunggu penumpang



mereka nak pergi snorkeling kot?

cantik kan pemandangan disini...


Bot kami tiba agak lewat. Dalam jam 11.00 pagi baru sampai. Penat menunggu. Dah lah di sini susah nak dapat line telefon. Berkali-kali kami cuba hubungi Abang Sham, pengusaha bot yang akan bawa kami snorkeling pagi itu. Akhirnya sampai juga bot kami.

Bermulalah jelajah snorkeling & island hoping kami hari itu...


Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Kami duduk di Pulau Perhentian Besar.




pose istimewa dari cik abang


kami pose dulu semasa bot sedang dilambung ombak


pemandangan dari atas bot


destinasi pertama..Shark Point..tak ramai orang lagi...



hasil terjunan..berkocak air laut..habis lari semua ikan...



peace..saya minta tolong abang bot ambil gambar kami



dah tak toleh kamera dah bila nampak banyak ikan yang cantik.. 
tapi takde rezeki nak jumpa SHARK...



Kemudian teruskan perjalan ke Fish Point pula...


sebelum terjun ke dalam laut...


air yang amat jernih..cantik! subhanallah...


panorama di Fish Point


siap sedia pakai mask dan google sebelum terjunan

ada banyak lagi ikan dan coral yang cantik di sini.. rugi takde water-proof camera...



Destinasi kami seterusnya adalah Turtle Point. Rezeki kami, sampai sahaja di situ ada seekor penyu sedang berenang mencari makanan..



nampak tak penyu??


Kami pun berenang bersama penyu..Memang besar badan penyu tu. saya sempat berenang mengejar penyu. Kami tidak dibenarkan menyentuh penyu tu. Memang Dekat sangat jarak kami dengan penyu tu. Tak sampai 1 meter pun. Tak lama kemudian penyu tu terus berenang pergi jauh dari kami bila dah kenya. Terus lagi snorkeling..rezeki kami, terjumpa lagi seekor penyu yang lain. Memang seronok. tak dapat digambarkan dengan perkataan perasaan itu..


Kemudian kami dibawa ke Perkampungan Nelayan untuk makan tengahari di situ.


Banyak bot parkir di sini



Subhanallah..antara pemandangan indah yang sempat dirakam

ramai pelancong asing yang makan di gerai ini..


sempat juga saya pegang anak penyu yang comel ini..



nampak tak boya warna oren tu..itu la lot parkir bot...


Sesudah itu kami meneruskan perjalanan untuk ke Light House. tetapi laut bergelora..Ombak pun sangat kuat. Tak jadi meneruskan perjalan ke sana kerana kalau ombak kuat bahaya kalau snorkeling. Bot pun nak ke sana susah sedikit. Bimbang kalau bot terbalik.. 




laut bergelora agak kuat. nak ambil gambar pun payah..


Kesudahannya kai balik lah. Bot terus hantar penumpang ke Long Beach Bay. Sambil itu, kami minta abang bot untuk rehat sebentar di sini. Kami pun ambil mask dan google..mana tahu nak snorkeling pula di sini nanti kan... Kami bersantai sambil merehatkan badan di sini. Sambil berbaring di atas pasir nan memutih..memang bahagia sangat... Ramai pasangan pelancong asing yang sedang berjemuran di sini.


payung untuk di sewa

ramai yang berjemur di sini

pemandangan indah


Selepas itu kami sambil snorkeling. Air kat sini sangat cetek. Kami tanggalkan life jacket dan terus menyelam ke dasar. Memang sangat seronok sebab bila kita menyelam ke dasar..kita lebih bebas untuk berinteraksi dengan ikan-ikan di sini. Tepat jam 6 petang kami terus beredar dari sini dan pulang ke Flora Beach Resort. Lagipun belum solat lagi......nasib baik jarak tak jauh. Sempat kami solat jamak zohor dan asar.
Sekian aktiviti hari ke-2 di sini. Esok harinya dah nak balik...huhuhu...


Terima kasih kerana sudi baca kisah kami....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (55) agama (53) islam (24) friends (22) jodoh (17) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)