Rabu, 18 Disember 2013

Monolog #40 : Makna Hidup IniHidup kita penuh warna-warni. Ada suka..ada duka. Ada tawa..dan juga airmata. Tetapi pastinya, semua inginkan ketenangan dan kebahagian di dalam hidup ini. Kerana,  hidup ini bermakna dan seharusnya memberi makna kepada kita. Bila saya flash back perjalanan hidup saya, banyak pengajaran dan pengalaman hidup yang telah tercatat di dalam diari hidup ini.

Keputusan yang saya pilih 20 tahun dulu menentukan apa yang saya ada hari ini . Pilihan yang saya buat dahulu dan jugakeputusan yang saya ambil dahulu menentukan siapa diri saya dan dimana saya hari ini. Kejayaan yang datang bukan bergolek begitu sahaja. Saya masih ingat lagi, saya bukanlah pelajar yang pandai. Tetapi saya tahu saya seorang yang cekal dan kuat berusaha. saya memilih untuk menjadi cemerlang dan berjaya. kerana makna nama yang diberi kepada saya Najah = Kejayaan. 


 


Keperitan hidup mengajar saya bagaimana untuk bangkit dan berjuang. kita tidak boleh menyalahkan takdir jikalau kita miskin. Mungkin ibu dan ayah kita tidak bernasib baik seperti kita. Tetapi tidak boleh mengubah nasib diri kita dengan iktihar dan usaha. Usaha saya adalah dengan menuntut ilmu. Perjuangan saya adalah mencari ilmu dan mengamalkan apa yang saya tahu dan faham. saya mencari makna hidup ini dengan ilmu juga. 


Adalah amat penting bagi kita mencari makna kehidupan. Kita lahir ke muka bumi ini dengan tujuan. Bukan sekadar memenuhi keperluan dan tuntutan untuk hidup. Tetapi bagaimana untuk menjadikan hidup kita bermakna dan memberi makna kepada orang lain? Hidup kita kan bermakna bila mana kita mengenal Allah. Orang yang kenal Allah, takut pada Allah tidak akan tergamak untuk berbuat kejahatan dan kerosakan di muka bumi ini.

Insya allah, bila kita beri kebaikan kepada orang, kita akan dapat kebaikan juga. Dan bila kita membalas kebaikan atas keburukan yang orang lakukan kepada kita.. kebaikan akan datang kepada kita. Sekalipun ianyan perit..maafkanlah..mungkin dia tidak sedar apa yang dilakukan. 

Buangkan rasa EGO dalam diri kita.  Kita sebagai manusia juga berbuat banyak kejahatan dan keburukan. tetapi kerana kasih sayang Allah..Ya Rahman..Ya Rahim dan juga kerana sifat Ya Ghafur..kita sentiasa diberikan ruang dan peluang untuk kita memperbaiki diri. 

 Buatlah pilihan yang bijak dan keputusan yang tepat. Keputusan yang kita buat masa lalu menentukan siapa kita hari ini. Keputusan dan pilihan kita hari ini menentukan siapa dan dimana kita pada masa hadapan. Alhamdulillah..saya tak pernah kesali apa yang telah saya lalui dahulu. Allah akan berikan apa yang kita minta semasa kita berdoa kepadanya. Jangan pernah kita berputus asa dan lupa bahawa Allah sentiasa ADA bersama kita.
Dikongsikan Celik Hati TV9- Makna Hidup Ini..

Wallahua'lam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)