Jumaat, 25 November 2016

Fenomena Black Friday

Hari ini 25 November 2016 adalah Black Friday. Apa itu Black Friday ?


"Black Friday is the day after Thanksgiving Day and the Friday before Cyber Monday in the United States. It is a busy shopping day and is a holiday in some states. Black Friday, which is the day after Thanksgiving Day, is a busy shopping day." - Google


Black Friday pada asalnya adalah tradisi Amerika, jatuh pada hari selepas Kesyukuran setiap tahun. Black Friday juga telah melanda United Kingdom dan mungkin juga negara-negara lain.


http://www.blackfridaydealsonline.co.uk/

Sebelum sampai ke UK saya hanya tahu tentang "Boxing Day". Rupanya ada banyak lagi temasya membeli belah di sini. Pokok pangkalnya, sediakan sahaja 'wishlist' dan bajetnya sekali.

Keadaan ekonomi pun tak berapa baik sekarang. Jadi sebaik-baiknya kita rancang perbelanjaan dan kedudukan kewangan kita. Boleh sahaja nak membeli belah, tetapi dahulukan keperluan berbanding kehendak.

Jika kita memang berimpian untuk membeli produk idaman yang agak mahal dan bukan bersifat keperluan, kita boleh mendapatkannya sewaktu jualan murah dengan menggunakan duit tabungan kita. Ikut seperti saranan yang pernah saya kongsikan tentang tabung si hijau, si oren atau si ungu.

Kami di sini menggunakan kesempatan waktu jualan murah ini untuk melengkapkan keperluan bayi yang bakal lahir Januari nanti. Alhamdulillah. Memang berbaloi membeli semasa jualan murah. Dapat diskaun, produk percuma, malah ada diberikan vouncher tunai.


Alhamdulillah.

Syukur atas segala anugerah dan nikmat yang Allah berikan.


Safinatunnajah Ahmadi
Membeli dengan bijak
Liverpool, UK.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LIKE eh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Categories

cinta (62) agama (58) islam (27) friends (24) jodoh (18) idea (13) doodles (9) career (8) mood (7) follower (5)